Hvad er årsagerne til funktionelle lidelser?
Teorien omkring årsagen, er fortsat ukendt. Dog er der forskellige hypoteser. Her kan sammenspillet mellem nervesystemet og kroppen nævnes.
Der er dog bred enighed i forskerkredse, at der er multifaktorielle årsager til problemet (Funktionellelidelser.dk).
Vi har det autonome nervesystem, som består af sympatiskus og parasympatikus.
Sympatikus er vores fight & flight system, som gør kroppen i stand at kæmpe i svære situationer. Det kan f.eks. være op til en eksamen, hvis man er ude for et trauma, stress på arbejdet og meget mere. I det tilfælde, sympatikus slår til sker der flere fysiologiske reaktioner i vores krop.
Kroppens egen stress respons aktiveres. HPA-aksen vil blive mere aktiv, som er en hormonel akse i kroppen, der får vores adrenalin, nooradrenalin og kortisol niveauer til at stige. Dette er vores stress hormoner, der gør at vi kan præstere bedre i stressende situationer.
Stiger vores stress hormoner, vil vi generelt undertrygge kroppens egen evne til at hele, og regenerer celler. Dette kan ende i forskellige inflammationsproblematikker i kroppen, som kan være svære at komme af med. Man kan også ender med springene symptomer rundt i kroppen, som ikke kan kædes sammen med anatomi osv.
Endvidere vil vores mavetarm system, blive udfordret da kroppen vil nedprioritere fordøjelsen. Det er ikke vigtigt at kunne fordøje sin mad, hvis hjernen tror den er ved at blive spist af en løve.
Derfor vil mange, som har et stresset nervesystem, kunne opleve fordøjelsesproblemer. Det kan f.eks. være diare, forstoppelse, kramper og oppustethed. Hertil kan folk også opleve en nedsættelse af tolerance fra forskellige madvare, da de som oftest kræver mere energi at nedbryde (G. Ortego et al, 2016).
Hvis vores system har været for aktiv, i for lang tid, kan vi ende ud i at være udbrændt, hvortil kroppen øvre grænse for stimuli mindres.
Dertil vil vi blive mere sensitive i vores nervesystem, som gør at vi nu vil opleve alt/meget stimuli som værende mere følsomme, og i nogen tilfælde som smerte. Det kan være berøring, fordøjelsesproblem, træning og daglige gøremål, som kan forværre ens problematik.
Hjernen kan ikke kende forskel på om det er fysisk-, psykisk- eller kemisk stress, og derfor vil kroppen reager på samme måde, i forskellige situationer. Man kan derfor opleve de samme symptomer, ved for lidt søvn, som store regninger, for hård træning eller noget helt fjerde.
Bestil tid her