Hofteskader, lyskesmerter og smerter i låret

Lyskeskader og hofteskader opstår ofte i forbindelse med sport der kræver hurtige accelrationer, eksplosive bevægelser og/eller mange gentagelser.

Disse skader kan blive vedvarende og de er ofte grunden til at atleter ikke vender tilbage til deres sport.

Skader i hoften og lysken kan opstå forskellige steder i hofteregionen

  • i og omkring de muskler der fører benet indad
  • i og omkring hofteleddets hoftebøjer
  • i og omkring bugmusklerne der sidder fast på skambenet
  • i og omkring den overste del af lårmusklerne

Indadførere (lyske musklerne)

Disse muskler udspringer fra forskellige steder på bækkenet og har tilhæftninger øverst på lårbenet. Musklerne får nerveforsyning fra nerver som kommer fra den 2-4 lændehvirvel. Indadførerne får blodforsyning fra blodkar som løber igennem bækkenet hen til musklerne i lysken.

Årsager til skade af indadførerne (smerter i lysken):

Blodforsyning og lysken

– Afklemning af blodforsyning til indadførere (ondt i lysken) pga. problemer med blære og hofte udadroterer. Her er årsagen ofte blærebetændelse.

Lænden og lysken

– Låsninger af lændehvirvler som afgiver nerver til indadførere. Dette medfører overaktivering af nerverne som øger spændstigheden i musklerne (lyskesmerter). Læs mere om rygsmerter her

Bækkenet og lysken

– Dårlig bevægelighed eller skævhed af bækken kan medføre overstræk af indadførere (irritation i lysken), hvilket øger skadesrisikoen (skader i lysken).

​​Hofteleddets bøjemuskel (hoftebøjeren)

Hoftebøjeren udspringer øverst fra forsiden af ryggen, strækker sig over bækkenet og har tilhæftning på indersiden af lårbenet. Hoftebøjeren får nerveforsyning fra den nederste brysthvirvel og de to øverste lændehvirvler. Bindevævet som dækker hoftebøjeren har anatomisk forbindelse til nyrerne og selve åndedrætsmusklen. Blodforsyningen til hoftebøjeren kommer inddirekte fra selve hovedpulsåren.

Årsager til skade af hofteleddets bøjemuskel (hoftebøjeren)

Ryggen og hoftebøjeren

– Låsninger af de nederste brysthvirvler og de øverste lændehvirvler. Dette medfører overaktivering af nerverne som øger spændstigheden i musklen (smerter i hoftebøjeren).

Maveproblemer og hoftebøjeren

– Oppustethed i maveregionen, hvilket kan føre til dårligere blodforsyning til og fra musklen (ondt i hoftebøjeren). Læs mere om maveproblemer her

Bækken, lænd og hoftebøjeren

– Dårlig bevægelighed af bækken, lænd og eller hofte kan begrænse bevægefriheden af musklen (irritation i hoftebøjeren).

Nyrerne og hoftebøjeren

– Problemer med nyrer eller nyreledere kan give et øget træk i musklens bindevæv og derved skabe irritation i hoftebøjeren.

Åndedrættet og hoftebøjeren

- Spændt åndedrætsmuskel kan give et øget træk i musklens bindevæv og derved skabe smerte i hoftebøjeren.

Bugmusklerne / mavemusklerne

Tre forskellige bugmuskler / mavemuskler har udspring fra selve skambenet, to skrå og en lige bugmuskel. Disse muskler kan få skader, men ofte er der andre strukturer i området som er årsagen til generne (smerter i hoftebøjer / smerter i lysken).

Årsager til skader i bugmusklerne / mavemusklerne

– Nedsat bevægelighed i lænd, ribben eller bækken kan medføre skader i bugmusklerne / mavemusklerne. Læs mere om rygsmerter her


– Låsninger af de nederste brysthvirvler. Dette medfører overaktivering af nerverne som øger spændstigheden i mavemusklerne / bugmusklerne.


– Lyskebrok, udposning af en kanal der ligger i området.


– Afklemning af nerver som forsyner lyskenområdet, området ved skambenet og underliv. Ofte pga. nyrer problemer.

Øverste del af lårmusklerne kan give ondt i lysken / ondt i hoften

Disse muskler udspringer fra forsiden af bækkenet og disse områder er tæt på selve lysken. Disse muskler kan få skader, men ofte er der andre strukturer i området som er årsagen til generne (smerter i lysken / smerter i hoften).

Årsager til skader i lårmuskler

Bækken, hofte og lårmusklen

– Nedsat bevægelighed i bækken, hofte eller knæ kan medføre skader i disse muskler (skade i lårmusklen).

Lænden og lårmusklen

– Låsninger i 2-4 lændehvirvler. Dette medfører overaktivering af nerverne som øger spændstigheden i lårmusklerne (fiberskade / smerter i lårmusklen. Læs mere om rygsmerter her

Lyskebrok

– Lyskebrok, udposning af en kanal der ligger i området.

Nerveforsyningen af lårmusklen

– Afklemning af nerver som forsyner lyskeområdet, området ved skambenet og underliv. Ofte pag. nyre problemer. Dette kan give fiberskader i låret, ondt i låret eller smerte i låret.

Symptomer på hofte- og lyskesmerter

Symptomer på hofte- og lyskesmerter opleves ofte under dagligdagsaktiviteter såsom at gå, løbe eller at sidde for længe. Smerterne kan være dybe, skarpe eller murende. Bevægeligheden af hoften vil ofte være påvirket således at hofteleddet har svært ved at bøje, indadrotere og strækkes.

Hofte- og lyskesmerter om natten​

Når smerter i hofte eller lyske opleves om natten er det ofte tale om inflammation eller betændelsestilstand forårsaget af overbelastning, gigtsygdomme eller traume.

Hofte- og lyskesmerter under gang og løb

Smerter i hoften eller i lysken er ret hyppige under gang og løb. Årsager til dette kan være inflammeret eller irriteret hoftebøjer, slidgigt, hoftedysplasia, problemer med ledlæben i hoften, bursitis (slimsæk), instabilitet i hoften m.m.

Hofte- og lyskesmerter og smerter ned i benet

Denne type problmer kan skyldes irritation eller skader af nerverne der passerer forbi hoften og i lysken. Obturator nerven, iskias nerven og femoral nerven er de hyppigste. Smerter ned i benet kan ligeledes også skyldes udtalt slidgigt i hoften eller muskulære problemer i lår, lyske eller baglår.

Hofte- og lyskesmerter i siden​

Hoftesmerter i siden kan tyde på trochanter bursistis (slimsæk), slidgigt i hoften eller muskulære skader i balde og hofte.

Hofte- og lyskesmerter og kræft​

Symptomer på kræft i hoften / lysken kan være smerter om natten, vedvarende smerter, smerter under vægtbæring (gang/ løb / siddestillende), vægttab, blod i afføring / blod i urinen, smerter der ikke ændres eller lindres uanset stilling, aktivitet eller behandling.​

Gode råd mod hofte- og lyskesmerter

  • Hold bækken fri for restriktioner med udspænding af lår (forside/bagside/inderside/yderside)
  • Lyt til kroppen, giv den pause hvis benene føles tunge og trætte
  • Sørg for at holde væskebalancen optimal ved at drikke mellem 2-4 liter vand om dagen (afhænger af størrelse og aktivitetsniveau)
  • Vær særlig opmærksom på at gentagende blærebetændelser, problemer med underlivet eller forstoppelse kan vel bidrage til disse skader
  • ​Rygsmerter (læs mere her), knæsmerter (læs mere her) og maveproblemer (læs mere her) kan ligeledes bidrage til hofte- og lyskesmerter.

Gode øvelser mod hofte- og lyskesmerter

I nedenstående video kan du se gode øvelser mod smerter i hoften eller lysken. Hvis disse øvelser ikke er tilstrækkelig til at fjerne eller lindre smerten vil der være en god ide at kontakte en professionel behandler.

Forskellige typer hofte- og lyskesmerter

Hoftesmerter på ydersiden af hoften (smerter og ondt i hoften), hofteproblemer under løb og spurt, springerhofte - intern eller ekstern (klik i hoften), stivhed og nedsat bevægelighed i hoften, hoftedysplasia (ustabil hofte), overbelastning og fiberskader i hoften eller lysken, lyskesmerter (smerter og ondt i lysken), irritation i af hoftebøjer eller lyske muskler, overbelastning af hoftebøjer eller lyskemuskler, smerter i hoftebøjeren (ondt i hoftebøjeren), smerter i låret/lårsmerter (ondt i låret), fiberskade og forstrækninger i låret.

Osteopatisk tilgang til lyskesmerter og hoftesmerter

Årsagen til smerten i lysken / smerten i hoften skal bestemmes, men først skal der afklares hvilken struktur er smertegivende. Muskler, ledbånd/sener, led, knogler, blodkar og nerver kan alle give smerter (ondt i lysken / ondt i hoften).
Derefter iværksættes en helhedsorienteret undersøgelse for at finde årsagen til smerten (hoftesmerter / lyskesmerter).

Træning af hoften, lysken eller låret skal først påbegyndes efter at årsagen til skaden er blevet fjernet, ellers bliver problemet vedvarende.

Læs mere om osteopat behandling af hofte- og lyskesmerter  i Aalborg her​


Hofte- og lyskesmerter har ofte brug for fysioterapeutisk genoptræning (fysioterapeut med speciale i hofte og lyske). Læs mere om fysioterapi for hofte- og lyskesmerter Aarhus her. Læs mere om fysioterapi for hofte- og lyskesmerter København her. Læs mere om fysioterapi for hofte- og lyskesmerter Vejle her. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut for hofte- og lyskesmerter Aalborg her. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut behandling af hofte- og lyskesmerter i Herning her. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut behandling af hofte- og lyskesmerter i Odense her. Læs om massør / massage hofte- og lyskesmerter i Odense her.

Bestil en t​id her

Differenteringsdiagnoser til Hofte- og Lyskesmerter​

Der findes mange problemstillinger der kan kategoriseres som hofte- og lyskesmerter. Nedenstående er de hyppigste patologier eller funktionelle lidelser.

Calvé Legg Perthes Syndrom

​Calvé legg perthes syndrom er en hoftesygdom, hvor der sker nekrose af caput femoris i lårbensknoglen. Det betyder at knoglevævet i hovedet af lårbenet ikke får den optimale næring af blod tilført og knoglevævet dør. 

Forekomst af Calvé Legg Perthes Syndrom

Forekomsten er 100 ud af 100.000 børn der er under 15 år. Sygdommen rammer 4 gange så hyppig drenge end piger. 

Årsager til Calvé Legg Perthes Syndrom

Årsagen til sygdommen er ukendt, men i 10% af tilfældene er der arvelighed indblandet. 

Calvé Legg Perthes Syndrom Symptomer

Symptomerne ved sygdommen er smerter i hoften, en haltende gang, knæsmerter på indersiden og nedsat bevægelighed i hoften især rotationsretningerne. 

Diagnosticering af Calvé Legg Perthes Syndrom

Diagnose Til at starte med vil lægen undersøgelse hoftens bevægelighed med fokus på rotation. Videreundersøgelse sker på sygehuset, hvor der vil blive taget røntgenbilleder og blodprøve af hoften. 

Behandling af Calvé Legg Perthes Syndrom

I behandlingen handler det om, at det led som er påvirket bliver aflastet når det er muligt. Ved aktiviteter, hvor smerten er høj kan krykker anvendes. Træningen vil fokus være på bevægelighed hoftenstruktur med udspændingsøvelser. I nogle tilfælde er operation en nødvendighed for at undgå ændring og slid af lårbenshovedet.

​Bursitis trochanterica

På hoftens yderside er der en stor slimsæk, som mindsker glidningsmodstanden mellem knogle, sener og muskler. Slimsækken kan blive irriteret og der kan opstå betændelse. 

Årsager til Bursitis Trochanterica

Årsagen til betændelsestilstanden på ydersiden af hoften kan være mange. Det kan være traume ved fald direkte ned på hoften eller ved flere gentagende bevægelser over området, som ofte ses i visse sportsgrene. 

Symptomer på Bursitis Trochanterica

Symptomerne vil oftest være ubehag/smerte lokaliseret til ydersiden af hoften, når man går tur eller ligger på den udsatte side. 

Behandling af Bursitis Trochanterica

Den primære behandling er aflastning via undgåelse af den smertefremkaldende aktivitet, udspænding af det iliotibiale bånd og træning af balde muskulaturen.

Bursitis ischioglutealis

Mellem sædeknoglen, den store balde muskel og haserne er der en slimsæk, som er med til at mindste friktionen. Slimsækken kan blive irriteret og der kan opstå betændelse. 

Årsager til Bursitis Ischioglutealis

Den hyppigste årsag er siddende belastning over længere tid f.eks. ved cykling hvor sadlen er hård, eller en hård kontorstol. 

Symptomer på Bursitis Ischioglutealis

Symptomerne er smerter omkring sædeknuden i siddende position. Smerten forsvinder så snart man rejser sig op igen. 

Behandling af Bursitis Ischioglutealis

Behandlingen består primært i aflastning fra de hårde underlag, som kan fremprovokeret irritationen.​

Hoftedysplasi

​Betegnelsen for hoftedysplasi er en underudvikling af hofteskålen (acetabulum). Underudviklingen medfører at ledhovedet på lårbensknoglen ikke har den optimale kontaktflade til hofteskålen. 

Årsager til Hoftedysplasi

Årsagen til denne lidelse er til stadig ukendt, men det ses hyppigere ved piger end drenge og ved sædefødsler. 1 ud af 1000 nyfødte børn har hoftedysplasi. 

Diagnosticering af Hoftedysplasi

På fødegangen foretages ultralydsscanning, og der testes for hoftedysplasi med forskellige test såsom Barlow og Ortolanis test. 

Symptomer på Hoftedysplasi

De første symptomer er træthed i hoften, mindsket gå distancen og en haltende gang. Efterfølgende kan der komme smerter i lyskeområdet. 

Behandling af Hoftedysplasi

Behandlingen fokusere på at få de optimale forhold mellem hofteskålen og ledhovedet på lårbensknoglen. Som kirurgisk behandling tilbydes bl.a. Osteotomi, som er en operation der normalisere de mekaniske forhold, og på den måde forhindre eller udsætte udviklingen af artrose.

​Hofte Epifysiolyse

Hofte epifysiolyse er en tilstand hvor ledhovedet på lårbenet glider bagud og nedad i hofteskålen. Sygdommen rammer oftest unge mennesker i starten af puberteten. 

Årsager til Hofte Epifysiolyse

Årsagen er ukendt, men det ses at overvægt kan være en risikofaktor. 

Symptomer på Hofte Epifysiolyse

Symptomerne er til at starte med ubehag omkring hoften og en mindsket bevægelighed af hoften. Senere bliver det til smerte omkring knæet og indersiden af hoften. Efterfølgende vil man muligvis begynde at have en haltende gang. 

Diagnosticering af Hofte Epifysiolyse

Diagnosen stilles ved røntgenbillede af hoften, hvor man vil kunne se en forskydning af ledhovedet i forhold til hofteskålen. 

Behandling af Hofte Epifysiolyse

En tidlig kirurgisk behandling kan mindske risiko for yderlig afglidning af ledhovedet fra hofteskålen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev​

Udfyld formularen herunder og hold dig løbende opdateret.​

Eller kontakt os herunder

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

AArhus Osteopati

CVR: 33532628

Adresse

Aarhus Sundhedscenter

Dalgas Avenue 2E, 1. sal

8000 Aarhus C

* indgang til højre for Fitness World

Tidsbestilling

Åbningstider

Mandag​

7:00 - 20:00​

Tirsdag​

7:00 - 20:00​

Onsdag​

7:00 - 20:00​

Torsdag​

7:00 - 20:00​

Fredag​

7:00 - 20:00​