Hofteskader, lyskesmerter og smerter i låret

Lyskeskader og hofteskader opstår ofte i forbindelse med sport der kræver hurtige accelrationer, eksplosive bevægelser og/eller mange gentagelser.

Disse skader kan blive vedvarende og de er ofte grunden til at atleter ikke vender tilbage til deres sport.

​Aarhus Osteopati - Afdelinger

Bestil tid her

Skader i hoften og lysken kan opstå forskellige steder i hofteregionen

  • i og omkring de muskler der fører benet indad
  • i og omkring hofteleddets hoftebøjer
  • i og omkring bugmusklerne der sidder fast på skambenet
  • i og omkring den overste del af lårmusklerne

Indadførere (lyske musklerne)

Disse muskler udspringer fra forskellige steder på bækkenet og har tilhæftninger øverst på lårbenet. Musklerne får nerveforsyning fra nerver som kommer fra den 2-4 lændehvirvel. Indadførerne får blodforsyning fra blodkar som løber igennem bækkenet hen til musklerne i lysken.

Årsager til skade af indadførerne (smerter i lysken):

Blodforsyning og lysken

– Afklemning af blodforsyning til indadførere (ondt i lysken) pga. problemer med blære og hofte udadroterer. Her er årsagen ofte blærebetændelse.

Lænden og lysken

– Låsninger af lændehvirvler som afgiver nerver til indadførere. Dette medfører overaktivering af nerverne som øger spændstigheden i musklerne (lyskesmerter). Læs mere om rygsmerter her

Bækkenet og lysken

– Dårlig bevægelighed eller skævhed af bækken kan medføre overstræk af indadførere (irritation i lysken), hvilket øger skadesrisikoen (skader i lysken).

​​Hofteleddets bøjemuskel (hoftebøjeren)

Hoftebøjeren udspringer øverst fra forsiden af ryggen, strækker sig over bækkenet og har tilhæftning på indersiden af lårbenet. Hoftebøjeren får nerveforsyning fra den nederste brysthvirvel og de to øverste lændehvirvler. Bindevævet som dækker hoftebøjeren har anatomisk forbindelse til nyrerne og selve åndedrætsmusklen. Blodforsyningen til hoftebøjeren kommer inddirekte fra selve hovedpulsåren.

Årsager til skade af hofteleddets bøjemuskel (hoftebøjeren)

Ryggen og hoftebøjeren

– Låsninger af de nederste brysthvirvler og de øverste lændehvirvler. Dette medfører overaktivering af nerverne som øger spændstigheden i musklen (smerter i hoftebøjeren).

Maveproblemer og hoftebøjeren

– Oppustethed i maveregionen, hvilket kan føre til dårligere blodforsyning til og fra musklen (ondt i hoftebøjeren). Læs mere om maveproblemer her

Bækken, lænd og hoftebøjeren

– Dårlig bevægelighed af bækken, lænd og eller hofte kan begrænse bevægefriheden af musklen (irritation i hoftebøjeren).

Nyrerne og hoftebøjeren

– Problemer med nyrer eller nyreledere kan give et øget træk i musklens bindevæv og derved skabe irritation i hoftebøjeren.

Åndedrættet og hoftebøjeren

- Spændt åndedrætsmuskel kan give et øget træk i musklens bindevæv og derved skabe smerte i hoftebøjeren.

Bugmusklerne / mavemusklerne

Tre forskellige bugmuskler / mavemuskler har udspring fra selve skambenet, to skrå og en lige bugmuskel. Disse muskler kan få skader, men ofte er der andre strukturer i området som er årsagen til generne (smerter i hoftebøjer / smerter i lysken).

Årsager til skader i bugmusklerne / mavemusklerne

– Nedsat bevægelighed i lænd, ribben eller bækken kan medføre skader i bugmusklerne / mavemusklerne. Læs mere om rygsmerter her


– Låsninger af de nederste brysthvirvler. Dette medfører overaktivering af nerverne som øger spændstigheden i mavemusklerne / bugmusklerne.


– Lyskebrok, udposning af en kanal der ligger i området.


– Afklemning af nerver som forsyner lyskenområdet, området ved skambenet og underliv. Ofte pga. nyrer problemer.

Øverste del af lårmusklerne kan give ondt i lysken / ondt i hoften

Disse muskler udspringer fra forsiden af bækkenet og disse områder er tæt på selve lysken. Disse muskler kan få skader, men ofte er der andre strukturer i området som er årsagen til generne (smerter i lysken / smerter i hoften).

Årsager til skader i lårmuskler

Bækken, hofte og lårmusklen

– Nedsat bevægelighed i bækken, hofte eller knæ kan medføre skader i disse muskler (skade i lårmusklen).

Lænden og lårmusklen

– Låsninger i 2-4 lændehvirvler. Dette medfører overaktivering af nerverne som øger spændstigheden i lårmusklerne (fiberskade / smerter i lårmusklen. Læs mere om rygsmerter her

Lyskebrok

– Lyskebrok, udposning af en kanal der ligger i området.

Nerveforsyningen af lårmusklen

– Afklemning af nerver som forsyner lyskeområdet, området ved skambenet og underliv. Ofte pag. nyre problemer. Dette kan give fiberskader i låret, ondt i låret eller smerte i låret.

Symptomer på hofte- og lyskesmerter

Symptomer på hofte- og lyskesmerter opleves ofte under dagligdagsaktiviteter såsom at gå, løbe eller at sidde for længe. Smerterne kan være dybe, skarpe eller murende. Bevægeligheden af hoften vil ofte være påvirket således at hofteleddet har svært ved at bøje, indadrotere og strækkes.

Hofte- og lyskesmerter om natten​

Når smerter i hofte eller lyske opleves om natten er det ofte tale om inflammation eller betændelsestilstand forårsaget af overbelastning, gigtsygdomme eller traume.

Hofte- og lyskesmerter under gang og løb

Smerter i hoften eller i lysken er ret hyppige under gang og løb. Årsager til dette kan være inflammeret eller irriteret hoftebøjer, slidgigt, hoftedysplasia, problemer med ledlæben i hoften, bursitis (slimsæk), instabilitet i hoften m.m.

Hofte- og lyskesmerter og smerter ned i benet

Denne type problmer kan skyldes irritation eller skader af nerverne der passerer forbi hoften og i lysken. Obturator nerven, iskias nerven og femoral nerven er de hyppigste. Smerter ned i benet kan ligeledes også skyldes udtalt slidgigt i hoften eller muskulære problemer i lår, lyske eller baglår.

Hofte- og lyskesmerter i siden​

Hoftesmerter i siden kan tyde på trochanter bursistis (slimsæk), slidgigt i hoften eller muskulære skader i balde og hofte.

Hofte- og lyskesmerter og kræft​

Symptomer på kræft i hoften / lysken kan være smerter om natten, vedvarende smerter, smerter under vægtbæring (gang/ løb / siddestillende), vægttab, blod i afføring / blod i urinen, smerter der ikke ændres eller lindres uanset stilling, aktivitet eller behandling.​

Gode råd mod hofte- og lyskesmerter

  • Hold bækken fri for restriktioner med udspænding af lår (forside/bagside/inderside/yderside)
  • Lyt til kroppen, giv den pause hvis benene føles tunge og trætte
  • Sørg for at holde væskebalancen optimal ved at drikke mellem 2-4 liter vand om dagen (afhænger af størrelse og aktivitetsniveau)
  • Vær særlig opmærksom på at gentagende blærebetændelser, problemer med underlivet eller forstoppelse kan vel bidrage til disse skader
  • ​Rygsmerter (læs mere her), knæsmerter (læs mere her) og maveproblemer (læs mere her) kan ligeledes bidrage til hofte- og lyskesmerter.

Gode øvelser mod hofte- og lyskesmerter

I nedenstående video kan du se gode øvelser mod smerter i hoften eller lysken. Hvis disse øvelser ikke er tilstrækkelig til at fjerne eller lindre smerten vil der være en god ide at kontakte en professionel behandler.

Forskellige typer hofte- og lyskesmerter

Hoftesmerter på ydersiden af hoften (smerter og ondt i hoften), hofteproblemer under løb og spurt, springerhofte - intern eller ekstern (klik i hoften), stivhed og nedsat bevægelighed i hoften, hoftedysplasia (ustabil hofte), overbelastning og fiberskader i hoften eller lysken, lyskesmerter (smerter og ondt i lysken), irritation i af hoftebøjer eller lyske muskler, overbelastning af hoftebøjer eller lyskemuskler, smerter i hoftebøjeren (ondt i hoftebøjeren), smerter i låret/lårsmerter (ondt i låret), fiberskade og forstrækninger i låret.

Osteopatisk tilgang til lyskesmerter og hoftesmerter

Årsagen til smerten i lysken / smerten i hoften skal bestemmes, men først skal der afklares hvilken struktur er smertegivende. Muskler, ledbånd/sener, led, knogler, blodkar og nerver kan alle give smerter (ondt i lysken / ondt i hoften).
Derefter iværksættes en helhedsorienteret undersøgelse for at finde årsagen til smerten (hoftesmerter / lyskesmerter).

Træning af hoften, lysken eler låret skal først påbegyndes efter at årsagen til skaden er blevet fjernet, ellers bliver problemet vedvarende.

Hofte- og lyskesmerter har ofte brug for fysioterapeutisk Læs mere om fysioterapi Aarhus her. Læs mere om fysioterapi København her.

Bestil en t​id her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev​

Udfyld formularen herunder og hold dig løbende opdateret.​

Eller kontakt os herunder

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

AArhus Osteopati

CVR: 33532628

Adresse

Aarhus Sundhedscenter

Dalgas Avenue 2E, 1. sal

8000 Aarhus C

* indgang til højre for Fitness World

Tidsbestilling

Åbningstider

Mandag​

7:00 - 20:00​

Tirsdag​

7:00 - 20:00​

Onsdag​

7:00 - 20:00​

Torsdag​

7:00 - 20:00​

Fredag​

7:00 - 20:00​