Slidgigt | Artrose - Aarhus Osteopati og Fysioterapi
Slidgigt i Danmark
Slidgigt er en betegnelse over en degenerativ ledsygdom, hvor leddet og dets bindevæv langsomt destrueres og ødelægges. I Danmark er der ca. 300.000 der er blevet diagnosticeret med slidgigt og over 150.000 danskere er til dagligt generet af smerter og gener af at gå eller bære på noget.
Udviklingen af slidgigt starter med at brusken i leddet bliver fortyndet og ujævn men til sidst forsvinder brusken helt. Selve ledder forringes ligeledes idet ledkapslen fortykkes således der dannes mere ledvæske. Dette medfører at leddet bliver tykkere og oftere danner hævelse og inflammation.
Bestil tid her
Hvad er slidgigt?
Slidgigt (osteoartrose eller artrose) er en ledsygdom, hvor ledbrusken bliver slidt. Samtidig ses fortykkelse af ledkapslen og af den tilstødende knogle og påvirkning af de omgivende bløddele.
Artrose, også kaldet slidgigt, er en meget udbredt gigtsygdom, hvor brusken i leddene langsomt nedbrydes. Dette kan skyldes forskellige ting, fx at brusken udsættes for al for stor belastning, eller at brusken er syg og ikke tåler normal belastning. Slidgigt er ofte blevet beskrevet som slitage, men dette er dog misvisende, idet at brusken har behov for belastning for at dannes påny. Slidgigt er dermed bedre betegnet som ledsvigt.
Slidgigt kan ramme i alle aldre, men forekommer hyppigere med alderen og er den mest almindelige årsag til funktionsnedsættelse hos ældre mennesker.
Ved slidgigt opstår der en ubalance, så brusken i leddet nedbrydes hurtigere end den opbygges. Brusken bliver flosset og kan få sprækker, og senere kan den forsvinde helt, så knoglerne glider direkte på hinanden. Det er ikke ualmindeligt med hævelse og forøget varme over det påvirkede led.
Et tidligt tegn på slidgigt kan være, at det gør ondt og leddet føles stift om morgenen, eller når man har siddet stille længe. Stivhed og nedsat bevægelighed kan gøre det svært at gøre ting, som man tidligere har kunnet, fx at gå lange distancer, gå op i en bus, binde snørebånd eller tage strømper på.
Diagnosen artrose stilles ofte ved hjælp af røntgen, men kan også stilles baseret på oplevede symptomer og undersøgelsesfund. Det vil altid være symptomer og ikke røntgenfund, som styrer din behandling.