Vi rådgiver om og afhjælper gener fra

Øjenbetændelse

Lær mere om øjenbetændelse og behandlingen deraf

Hvad er øjenbetændelse?

Øjenbetændelse, også kendt som konjunktivitis eller “pink eye” på engelsk, er en almindelig øjenlidelse, der involverer betændelse i slimhinden. Slimhinden er den tynde, gennemsigtige membran, der dækker den hvide del af øjet og indersiden af øjenlågene. Konjunktiva beskytter øjet mod støv, snavs og mikroorganismer, der kan forårsage infektion. Slimhinden producerer slim og tårer, som holder øjet fugtigt og hjælper med at sprede tårefilmen jævnt over øjets overflade, samt letter øjenlågenes bevægelse over øjet. Slimhinden indeholder også immunceller, der hjælper med at bekæmpe infektioner og beskytter øjet mod skader. Øjenbetændelse starter ofte i det ene øje og spredes hurtigt til det andet, især ved viral infektion, på grund af stor smitsomhed.

Brug for rådgivning? Bestil tid i dag

Morten Veirup
Morten Veirup

Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut.

Spring til afsnit [Vis]

    ​Årsager til øjenbetændelse

    Infektioner

    Bakteriel øjenbetændelse: Kan skyldes forskellige bakterier, men oftest er det bakterien Staphylococcus aureus. Bakteriel øjenbetændelse er ofte kendetegnet ved gult eller grønligt pus og klæbrige øjne, især om morgenen, samt røde øjne og øjenirritation.
    Viral øjenbetændelse: Ofte forårsaget af vira, som også giver forkølelse. Det kan medføre vandigt øjenflåd og er meget smitsomt. Det er ofte kendetegnet ved, at øjnene løber i vand, røde øjne og hævede øjenlåg. Det kan give ubehag i øjnene samt lysskyhed.

    Allergier

    Ved allergi, som for eksempel pollen, støv eller dyrehår, kan der udvikles allergisk betinget øjenbetændelse. Øjets respons på allergi kan vise sig i slimhinden eller øjenlåget som ved betændelse. Allergisk øjenbetændelse giver ofte kløende, røde og rindende øjne. Øjenbetændelse forårsaget af allergi smitter ikke.

    Irritanter

    Stoffer som røg, klor i swimmingpools eller kemikalier kan forårsage irriterede og røde øjne, der løber i vand.

    Kronisk øjenbetændelse

    Kronisk øjenbetændelse varer i længere tid (over fire uger) og kan skyldes flere forskellige faktorer. Denne type øjenbetændelse opstår ofte i forbindelse med tilstande i eller omkring øjenomgivelserne, der irriterer slimhinden. For eksempel kan betændelsestilstande i øjenlågene være en medvirkende årsag.

    Øjenbetændelse

    Symptomer på øjenbetændelse

    Symptomerne på øjenbetændelse kan variere afhængigt af årsagen, men almindelige symptomer inkluderer:

      • Røde øjne
      • Øjenflåd (klar, gul eller grønlig afhængigt af årsagen)
      • Kløe eller irritation
      • Overdreven tåreflåd
      • Hævede øjenlåg
      • En følelse af grus eller sand i øjet

    Medicinsk behandling af øjenbetændelse

    Behandlingen afhænger af årsagen til betændelsen:

    Bakteriel øjenbetændelse

    Øjenbetændelse forårsaget af bakterier forsvinder ofte af sig selv og varer typisk mellem fem og ti dage. I sjældne tilfælde, hvor betændelsen er alvorlig, kan det være nødvendigt at behandle med antibiotiske øjendråber eller salver. Disse øjendråber eller salver er receptpligtige og kan købes på apoteket. Behandlingen bør fortsætte i mindst to dage efter, at symptomerne er forsvundet.

    Viral øjenbetændelse

    Denne type betændelse forsvinder som regel af sig selv i løbet af fem til ti dage og optræder ofte sammen med en forkølelse. Behandlingen sigter primært mod at lindre symptomerne, eksempelvis ved brug af saltvandsopløsning eller kolde omslag.

    Allergisk øjenbetændelse

    Allergisk øjenbetændelse kan behandles med antihistamin øjendråber, hvis allergien primært er lokaliseret til øjnene, eller orale antihistaminer for at reducere de allergiske reaktioner.

    Irritanter

    Fjernelse af irritationskilden og skylning af øjnene med sterilt vand eller saltvand kan være med til at lindre symptomerne.

    Lær mere om virus og infektioner

    I tvivl om vi kan hjælpe?

    Book en 15 minutters uforpligtende samtale

    Book gratis screening

    Sammenhæng mellem trange tårekanaler og øjenbetændelse

    Tårekanalen er en del af tåredrænagesystemet, som hjælper med at holde øjet sundt og fri for irritation. Systemet består af tårekirtler, der producerer tårer, som smører og beskytter øjets overflade. Tårerne drænes gennem små åbninger ved øjenlågenes kant og ledes ind i næsen. Dette drænage forhindrer tårer i at løbe ned over kinderne og hjælper med at holde øjet rent.

    Effektiv dræning af tårer forhindrer ophobning af bakterier, der kan forårsage infektion. Hvis tårekanalerne blokeres, kan tårerne ikke drænes ordentligt, hvilket kan føre til tårestagnation og skabe et fugtigt miljø, hvor bakterier trives. Gentagne episoder af øjenbetændelse kan i alvorlige tilfælde føre til trange tårekanaler på grund af arvævsdannelse, hvilket kan forværre blokeringen.

    Årsager til trange tårekanaler

    Trange tårekanaler kan være medfødte, og i de fleste tilfælde vil problemet løse sig selv inden for det første leveår. Dog kan behandling nogle gange være nødvendig.

    Med alderen kan vævene omkring tårekanalerne blive tyndere og mere skrøbelige, hvilket kan medføre blokering. Kronisk inflammation, som ved bihulebetændelse, allergisk rhinitis eller øjenbetændelse, kan forårsage inflammation, der fører til forsnævring af tårekanalerne. Gentagne øjen- eller næseinfektioner kan føre til ardannelse eller hævelse, som også kan forårsage blokering. Desuden kan skader på næsen, øjenlågene eller omkringliggende områder som pande, kæbe og kindben – enten som følge af traumer eller kirurgi – resultere i blokering af tårekanalerne.

    Øjets Muskler kan påvirke tårekanalen og øjenbetændelse

    Øjet er omgivet af seks muskler, der styrer dets bevægelser op, ned, til siderne og ved drejning. Disse ekstraokulære muskler kan blive spændte på grund af faktorer som forkert brillestyrke, mangel på briller, stress eller langvarigt computerarbejde. Spændinger i øjenmusklerne kan øge trykket på de omkringliggende væv og strukturer, herunder tårekanalerne, og dermed hindre tårernes dræning til næsen.

    Øjenmusklerne hæfter på forskellige knogler i øjenhulen. Spændinger kan påvirke kraniets knogler og deres bevægelighed, hvilket kan lægge pres på tårekanalerne. Slag eller traumer mod hovedet kan også forskyde eller nedsætte bevægeligheden af kraniets knogler, hvilket kan belaste både tårekanalerne og øjets muskler. Øjenmusklerne styres motorisk af kranienerverne oculomotor (CNIII), trochlear (CNIV) og abducens (CNVI), som også kan komme i klemme mellem knoglerne i øjenhulen.

    Når tårekanalerne komprimeres på grund af spændte muskler og kraniets position, kan det føre til overdreven tåreflåd, tilbagevendende øjenbetændelse samt smerte og ubehag omkring øjnene.

    Nerveinnervation af Slimhinden i Øjet

    Slimhinden i øjet er innerveret af nerver, der sender og modtager information mellem hjernen og øjet. Sensoriske nerver registrerer stimuli som irritation og skader og udløser reflekser som blinkning og sammenpresning af øjenlågene for at beskytte øjet, især under en øjenbetændelse. Trigeminusnerven (CNV), især dens første gren, er den primære sensoriske nerve, der innerverer slimhinden.

    Autonom nerveinnervation styrer ubevidste kropsfunktioner og opdeles i sympatisk og parasympatisk innervation, som begge kan påvirke inflammation i slimhinden.

    Den sympatiske del aktiverer kroppens “fight or flight”-respons, regulerer blodkarrenes diameter og kontrollerer blodgennemstrømningen, hvilket påvirker blodtilførslen til slimhinden. Dette er vigtigt ved øjenbetændelse, da blodet transporterer immunceller og næringsstoffer til det berørte område med bakterier eller andre irritanter. Immuncellerne aktiveres og begynder at fagocytere (spise) mikroorganismer, celleaffald og fremmede partikler, hvilket kan medføre rødme og hævelse. Når infektionen er under kontrol, begynder inflammationen at aftage, og øjenbetændelsen bedres.

    Den parasympatiske innervation, der kommer fra en gren af n. facialis (CNVII), aktiverer “rest and digest”-responsen, hvilket styrer tåreproduktionen i øjet. Dette holder slimhinden fugtig og renser øjet ved at stimulere tårekirtlen (lacrimale kirtel).

    Øjenbetændelse hos babyer

    Ca. 6 % af alle spædbørn har tilstoppede tårekanaler, hvilket kan skyldes en forsinket udvikling af tårekanalen. Dette kan føre til øget tåreflåd og øge risikoen for pusdannelse i øjet. Selvom det er normalt at have noget pus i øjet uden rødme og irritation, kan dårlig drænage af tårer føre til øjenbetændelse. I løbet af det første leveår vil de tilstoppede tårekanaler ofte blive bedre af sig selv.

    Den hyppigste øjenbetændelse hos babyer og børn skyldes ofte en virusinfektion, der er forbundet med en forkølelse, og kræver ikke medicinsk behandling. Infektionen går som regel over af sig selv efter 1-2 uger. Symptomerne omfatter ofte vandig tåreflod, lidt pus om morgenen, kløe og irritation samt rødme i hele øjet. Øjenbetændelsen er meget smitsom og breder sig ofte til begge øjne.

    Hvis der er tale om en bakteriel infektion, vil øjet være rødt, lysfølsomt og fyldt med pus, ofte helt klistret sammen og muligvis hævet. I sådanne tilfælde er det vigtigt at kontakte en læge for yderligere undersøgelse og eventuel behandling med antibiotika, hvis nødvendigt.

    Spændinger i kraniet og nakken efter fødslen kan også påvirke tårekanalernes funktion. Under fødslen kan tryk og bevægelser føre til spændinger i kraniets knogler og væv, hvilket kan påvirke tårekanalernes evne til at dræne korrekt. Osteopatisk behandling kan i mange tilfælde hjælpe med at lindre disse spændinger og forbedre tårekanalernes funktion.

    Brug for babybehandling? Bestil tid i dag
    Øjenbetændelse

    Råd til håndtering af øjenbetændelse og tilstoppede tårekanaler

    • Rens øjnene med en vatrondel med saltvand (0,9 %) eller kogt vand. Start med at rense fra øjenkrogen og udad. Skift rondel inden det næste øje renses.
    • Hygiejne er meget vigtig – vask legetøj, håndklæder og andet, som barnet er i berøring med, og sørg for god håndhygiejne.
    • Massér forsigtigt tårekanalerne inderst i øjenkrogen for at stimulere dræning af tårerne.
    • Babyer og børn har også meget gavn af osteopatisk behandling til at bedre de trange tårekanaler og eventuelle spædninger i kranie og nakke efter fødsel.

    Hvad kan en osteopat behandle

    En osteopat kan lindre symptomer på øjenbetændelse og trange tårekanaler ved at fokusere på kroppens strukturelle balance og funktion. Osteopatisk behandling anvender en helhedsorienteret tilgang, hvor hele kroppen vurderes og behandles. Dette omfatter ofte behandling af områder som rygsøjlen, nakken, brystkassen og andre områder, der kan påvirke hovedets og ansigtets funktioner.

    Osteopatisk behandling kan adressere både akut opstået øjenbetændelse og tilbagevendende eller kronisk øjenbetændelse. For eksempel kan behandling af spændinger i nakken og kraniet hjælpe med at forbedre tårekanalernes funktion, mens behandling af rygsøjlen og brystkassen kan understøtte den generelle kropsfunktion og afhjælpe symptomerne. En osteopat kan også anvende teknikker til at fremme blodcirkulationen og lymfeflowet, hvilket kan hjælpe med at reducere inflammation og støtte helingsprocessen.

    Brug for hjælp? Bestil tid i dag

    Kranio-sakral terapi

    Ved brug af kraniosakral terapi kan blide manipulationsteknikker forbedre bevægeligheden i kraniets knogler, hvilket kan lette trykket på tårekanalerne og forbedre tårernes drænage. Dette har også en positiv effekt på spændte muskler omkring øjet og nerver, der kan komme i klemme. En forbedret bevægelighed kan hjælpe med at afhjælpe tryk og irritation, som er vigtige faktorer i forbindelse med øjenbetændelse.

    Fascia- og muskelmobilisering:

    Hele kroppen er dækket af fascia (bindevæv), der omgiver muskler og organer. Behandling af fascia og muskler omkring øjne og næse kan forbedre vævets elasticitet og reducere kompression af tårekanalerne. Spændinger i øjenmusklerne kan afhjælpes med blide teknikker, hvilket kan hjælpe med at reducere irritation og betændelse.

    Nerve- og arteriemanipulation:

    For at en nerve skal fungere optimalt, skal den kunne bevæge sig frit for at sende og modtage signaler til det innerverede område. Blide teknikker kan forbedre nervernes bevægelighed og funktion, hvilket kan lindre symptomer som smerte, muskelspændinger og nedsat funktion, eksempelvis i øjenmusklerne. Lindre spændinger omkring arterierne ved blid behandling af kraniets knogler, muskler eller fascia kan forbedre blodgennemstrømningen til øjenområdet. Dette kan reducere infektionen og fremme heling ved at øge tilførslen af næringsstoffer og immunceller.

    Det er også vigtigt at overveje hele kroppens balance i forbindelse med blodcirkulationen. Spændinger i brystkassen, omkring hjertet eller i arterierne kan påvirke de mindre blodårer i hovedet og ansigtet, og derfor bør disse områder også inkluderes i behandlingen.

    Lymfedrænage:

    Lymfesystemet, som består af hvide blodceller, dræner overskydende væske og fungerer som kroppens forsvar mod virus, bakterier og infektioner. Ved lymfedrænage omkring øjnene under øjenbetændelse kan hævelse reduceres og infektionen i slimhinden bekæmpes ved at fremme fjernelsen af væske og affaldsstoffer.

    Øjenbetændelse

    Forebyggelse af øjenbetændelse

    • Vask hænderne ofte
    • Undgå dirtekte øjenkontakt for at forhindre overførsel af bakterier og vira
    • Rens kontaktlinser ofte eller brug briller
    • Sund kost der er rig på vitaminer og antioxidanter, der kan styrke immunsystemet og beskytte mod øjeninfektioner.
    • Regelmæssig øjenundersøgelse for at opdage eventuelle øjenproblemer i tide
    • Beskyttelse mod irritanter som kemikalier, røg eller støv der kan forårsage en irritation
    • Brug solbriller for at beskytte øjnene mod skadelige UV-stråler
    • Del ikke makeup for at hindre overførsel af bakterier
    • Skift håndklæder og hoved/dynebetræk ofte
    • Osteopatisk behandling for at holde kroppen i balance

    Se hvilke behandlinger vi tilbyder her.

    Øjenbetændelse

    Kontakt os i dag

    Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

    Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)