Forstoppelse i Danmark
I Danmark anses der at være op til 15-20 % af befolkningen der lider af forstoppelse i en eller anden grad. Forstoppelse kan for mange have en invaliderende effekt for mange mennesker der forhindrer livskvaliteten. Der er også mange der døjer med problemet uden at de overhoved er klar over at de rent faktisk har forstoppelse.
Bestil tid online her
Hvad er forstoppelse?
Forstoppelse kan betegnes som hård afføring (træg afføring), afføring der er svær at komme af med og/eller hvor der går lang tid mellem afføring (sjælden afføring). Ved forstoppelse kan afføringen ligeledes være knoldet. I mange tilfælde kan der gå dage og i sjældne tilfælde uger før vedkommende formår at have afføring. Fysiologisk så er det tyktarmen som skal sørge for at afføringen bliver formet og leveret ned til endetarmen. Forskellige problemstillinger med tyktarmen og/eller fordøjelsessystemets styring kan have indflydelse på udvikling af forstoppelse. Varigheden af forstoppelsen kan ligeledes variere individuelt.
Kronisk forstoppelse
Definitionen af kronisk forstoppelse er, 3 eller færre afføringer om ugen der har stået på over flere uger eller måneder. Årsager til kronisk forstoppelse er oftest den samme som ved almindelig forstoppelse men patologi i tarmene såsom cancer (kræft), nervebetændelse af den autonome tarmforsyning, parkinson, sklerose m.m. skal dog ofte overvejes.
Akut og skjult forstoppelse
Akut forstoppelse er forstoppelse der forekommer hurtigt og varer oftest ikke mere end få dage. Akut forstoppelse er i modsætning til skjult forstoppelse ubehagelig og generende af det daglige liv. Årsager til akut forstoppelse er ofte drastiske kostændringer hvor fiberrig mad og væske ikke indtages i store mængder. Overforbrug af medikamenter såsom afføringsmidler m.m. kan ligeledes medføre akut forstoppelse. Forstyrrelse af kroppens autonome nervesystem i form af stress er altid tilstede under akut forstoppelse. Derudover kan nedsat aktivitetsniveau og hvis man holder sig i længere perioder også medføre akut forstoppelse (Webmd.com).
Skjult forstoppelse er ikke altid synlig i dagligdagen og ligger ofte som årsag til andre former for mave – tarmproblemer såsom oppustethed, kvalme, mavekramper eller lignende. Læs mere her. Skjult forstoppelse er ikke ligeså i øjenfaldende som akut forstoppelse hvor patienter i mange tilfælde kan komme på toilettet hver anden dag eller nogle gange hver dag. Årsager til skjult forstoppelse er den samme som ved akut forstoppelse.
Symptomer kronisk forstoppelse (langvarig forstoppelse)
- Sjældent afføring (ikke hver dag)
- Træg afføring og svært at komme af med afføringen
- Fornemmelse af dårlig tømning af afføring
- Rifter endetarm, hvilket kan resulterer i blodig afføring
- Udspildt og oppustet mave
- Trykken nedadtil i maven
Forstoppelse og kvalme / opkast
Kvalme såvel som opkast er ofte følgesymptomer når kroppen er plaget af forstoppelse. Forstoppelse igennem fordøjelsessystemets eget nervesystem, Auerbach og Meissner, kan nedsætte hele fordøjelsessystemets effektivitet og peristaltik. Dette kan medføre, at forsinke fødens passage fra mavesækken til tynd- og tyktarmen. Ifølge Arthritis-Health kan dette i nogle tilfælde medføre både kvalme og opkast.
Forstoppelse og hovedpine
Ifølge mayoclinic.org kan der være forbindelse imellem forstoppelse og hovedpine. Studier viser at dette er tilfældet. De skriver, at behandling af fordøjelsen kan lette og fjerne migræne og hovedpine. Læs mere om migræne og hovedpine her. Årsagen kan være at hjernens tiende kranienerve, vagus nerven, hvorigennem signalstoffer producerede i tarmene transporteres op til hjernen. Vagus nerven er linket imellem hjernen og fordøjelsen. Nervens yppigste funktion er, at rapportere op til hjernen hvordan tilstanden i fordøjelsen er 24/7. Dårligdom i mave-tarmsystemet kan og vil påvirke hjernens biokemi.
Forstoppelse og ondt i ryggen
Smerter i ryggen forbundet med forstoppelse er hyppige. Det autonome nervesystem kontrollerer og regulerer det indre tarmsystem (sundhed.dk). Forstoppelse påvirker de områder i tarmsystemet hvor proppen er opstået. Denne påvirkning medfører irritation / overaktivitet af kroppens autonome / vegetative nervesystem som udspringer fra selve rygsøjlen. Kronisk forstoppelse kan derfor medføre irritation af de områder i rygsøjlen der svarer til den autonome nerveforsyning af tarmene. Derudover kan forstoppelse ligeledes give smerter i venstre side i maven svarende til den anatomiske forløb af tyktarmen og smerter i underlivet svarende til den parasympatiske nerveforsyning af tyktarmen og endetarmen. Læs mere om underlivssmerter her.
Forstoppelse og mavesyre
Forstoppelse og mavesyre (tilbageløb af mavesyre) er to af de mest hyppige problemstillinger i fordøjelsen. Læs mere om refluks her. I nogle tilfælde er disse symptomer forårsaget af den samme årsag. Problemstillinger i fordøjelsen regulerende system (det parasympatiske system) såsom stress, angst og lignende medfører nedsat peristaltik og forstoppelse såvel som ændret produktion af mavesyre. Dog er forstoppelse ofte forårsaget af indtag af mavesyreregulerende medikamenter (healthline.com).
Smerter forbundet med forstoppelse?
Smerter behøver ikke at være forbundet med forstoppelse. Kroppens indre organer såsom tarmene er relativt lidt forsynede med nociceptive smertereceptorer. Læs mere her. Dette betyder at der skal være en stor smerteaktivering af tarmene før hjernen registrerer smerte problem i fordøjelsen. Derfor kan problemstillinger i mave-tarmsystemet gå opdaget igennem lang tid. Læs mere om mave-tarm gener her.
Forstoppelse og feber
Feber er et immunologisk produkt af påvirkning af kroppens indre organsystem. Bakterier, vira og parasitter er den hyppigste årsag til feberdannelse i kroppen relateret til fordøjelsen (healthline.com). I nogle tilfælde kan inflammation i store dele af tarmsystemet betinget akut eller kronisk forstoppelse forekomme.