Gode råd mod løberknæ
Noget af det første du bør gøre hvis du har problemer med løberknæ, er at skære ned for den smerteprovokerende aktivitet. Giv evt. knæet helt ro et par uger, og forsøg så stille og roligt at bygge op igen.
Start evt. på 50% af det niveau du var på før. Registrer din træning og skriv ned hvor meget du træner, hvilken intensitet og hvor ofte. Noter også gerne lidt om hvordan din smerte føles, hvordan den opfører sig i løbet af dagen, og noter hvor intenst du føler smerten. Giv den et tal fra 0-10. På den måde har du noget at sammenligne med og kigge tilbage på, efter et par ugers ro når du begynder at bygge det op igen.
Langsom tung styrketræning er første prioritet, og hvis du føler der er overskud til mere kan du planlægge let aktivitet f.eks. løb ind ved siden af styrketræningen. Husk at is og smertestillende kun er symptomlindring, men ikke øger ophelingen.
Bestil tid her
"Når smidigheden og stabiliteten er genvunden skal aktiviteten startes op igen,,
Behandling af løberknæ
Løberknæ behandles forskelligt alt efter hvilken fase du befinder dig i. Er det i den akutte fase, handler det i første omgang om at nedbringe inflammationen. Dette handler primært om at stoppe den symptomgivende aktivitet, eller skrue meget ned for den. Når den akutte fase har lagt sig, skal årsagen findes. Her ved vi at det hjælper at arbejde med mobiliteten i hoften og foden, for at aflaste knæet.
Derudover skal der sættes ind med styrketræning, for at sikre der tilstrækkelig styrke og stabilitet til at udføre den aktivitet der har givet smerterne. Her kan der være tale som styrketræning af core, hofter, lår, underben og knæ. Når smidigheden og stabiliteten er genvunden skal aktiviteten startes op igen. Her er det meget vigtigt at øge belastningen progressivt. Dette vil sige at starte lavt ud, og gradvist øge intensitet, frekvens, volumen og hyppigheden.