Vi behandler
Springfinger
Lær mere om springfinger og behandling heraf
Hvad er springfinger?
Springerfinger er en tilstand, der også kaldes for “trigger finger” på engelsk eller “digitus saltans” på latin. Det er en tilstand, hvor en af fingrene – normalt pegefingeren, langfingeren eller tommelfingeren – låser sig i bøjet position og derefter pludseligt springer tilbage i en ret position. Det kan være smertefuldt og ubehageligt, og det kan også begrænse bevægelsen af fingeren.
Spring til afsnit [Vis]
Symptomer på springfinger
Symptomerne på springfinger vil typisk være følgende:
- En mindre hævelse omkring fingeren
- Ømhed omkring senen i håndfladen samt i grundleddet ved fingeren
- Fingeren “låser” i bøjet stilling og kan være svær at rette ud igen uden at bruge anden hånd
Ofte gentager disse symptomer sig mellem, at fingeren låser og bevægeligheden genvindes (Kilde: Sundhed.dk).
Årsager til springfinger
Springerfinger opstår ofte på grund af en fortykkelse eller betændelse i senerne, der styrer bevægelsen af fingrene.
Når disse sener bliver fortykkede eller betændte, kan de have svært ved at glide glat gennem de kanaler, de løber igennem i hånden, hvilket resulterer i det karakteristiske “spring” eller “snap” (Kilde: Sundhed.dk).
Bunder dine gener i seneskedehindebetændelse, kan vi også behandle dette – læs mere her.
Kroniske smerter
Hør Jeppe fortælle om vedvarende smerter, og hvordan de kan behandles i denne video.
Osteopatisk behandling af springfinger
Kan du nikke genkendende til symptomerne forbundet med springfinger, kan osteopatisk behandling være en løsning. Osteopatisk behandling kan lindre symptomerne ved en springfinger ved at løsne spændinger og adhæsioner i muskler og bindevæv omkring fingeren – og derved reducere smerte og forbedre fingerens bevægelsesområde.
Blide osteopatiske manipulationsteknikker og ledmobilisering kan hjælpe med at genoprette normal ledmobilitet i fingrene, hvilket kan reducere låsning og forbedre funktionen.
Studier viser, at hvis osteopatisk behandling viser fremskridt efter nogle få sessioner (typisk 4-5), er der gode chancer for, at tilstanden kan bedres betydeligt. Hvis der ikke ses forbedring efter disse sessioner, anbefales det at overveje andre behandlingsmuligheder som steroidinjektioner eller i sidste ende kirurgi (Kilder: Holve Healthcare, National Library of Medicine).
Sammenhæng mellem karpaltunnelsyndrom og springfinger?
En undersøgelse har vist, at der er en sammenhæng mellem karpaltunnelsyndrom (CTS) og springfinger, idet undersøgelsen fandt, at 25% af patienterne med CTS også havde kliniske tegn på springfinger, hvilket antyder, at de to tilstande ofte optræder sammen (Kilde: SpringerOpen)
Sammenhængen mellem karpaltunnelsyndrom og springfinger kan skyldes fælles risikofaktorer som diabetes og reumatoid arthritis.
Stråler dine smerter op i albuen?
Bliv klogere på hånd- og albuesmerter i denne korte video.