-->

Diskusprolaps i lænden - Aarhus Osteopati

Op til 200.000 danskere rammes årligt af diskusprolaps i lænden og 10 % af alle, der døjer med lænden, vil på et tidspunkt få en diskusprolaps.

Mekanisme for diskusprolaps - Aarhus Osteopati

Diskusprolaps opstår, når en bruskskive (diskus) mellem to ryghvirvler revner, så den bløde kerne (nucleus) skubbes ud og trykker på en spinalnerve eller af og til på selve rygmarven. Problemet opdages ofte for sent, da diskus kun er følsom alleryderst, og kernen derfor bryder igennem, inden der opstår en smertereaktion.

Bestil en online tid her

Udvikling af en diskusprolaps - Aarhus Osteopati

Begyndende protrusion diskus

- noget af diskus er presset ud som kan forårsage smerte og stivhed i ryggen.

Protrusion diskus

- tydelig udposning af diskus som trykker på omliggende væv. Smerter i balle og ryg kan opleves.

Diskusprolaps

- der er gået hul i bruskskiven og væske er sivet ud. Smerter i balle, baglår og læg kan opleves. Fri diskusprolaps - prolapsmaterialet er trykket fuldstændig ud og trykker på omliggende væv. Smerter i balle, baglår og læg opleves.

Årsager til diskusprolaps - Aarhus Osteopati

Årsagen til diskusprolaps kan være ententraumatisk som ved et forkert løft, uheldigt fald, en ulykke eller lignende. Den kan også værekompensatorisk, hvis lænden overarbejder for at kompensere for manglende bevægelighed andre steder i kroppen, eksempelvis i hofte, knæ eller fod. Når denne kompensation står på over længere tid samtidig med, at blodomløbet i lænden er dårligt, vil risikoen for en diskusprolaps være markant større.

Bestil en online tid her

Symptomer diskusprolaps - Aarhus Osteopati

Typiske symptomer diskusprolaps

Udstrålende smerter i ben, læg og fod, smerter som forværres ofte ved hoste, følelsesløshed i benet og/eller nedsat kraft i benet.

Svære symptomer diskusprolaps

Problemer med afføring og vandladning, seksuelle problemer, smerter og følelsesløshed i skridtet og underlivet og/eller spasticitet eller stivhed i dele af kroppen, som er forsynet af nældehvirvlen.

- hvis du oplever disse symptomer skal du ringe til lægen.

​Aarhus Osteopati - Afdelinger

Bestil tid her

Varighed af diskusprolaps

Varigheden af diskusprolaps svinger fra person til person. Det der afgør hvor effektivt din krop kan hele inflammationen der er opstået efter prolapsen er, hvor gode helingsmekanismer der er i kroppen. Helingsmekanismerne består i sundt kredsløb (blodomløb), optimalt nervesystem samt god bevægelighed af de områder i kroppen der har direkte eller indirekte relation til diskusprolapsen. Den gennemsnitlige heling af en diskusprolaps er alt imellem en måned til et halvt år.​

Skal du opereres for diskusprolaps?

Operation for diskusprolaps anbefaler vi sjældent idet vi ser ofte mange komplikationer i forbindelse med en operation af diskusprolaps. Operationen vil i alle tilfælde skabe arvæv der kan være et ligeså stort problem som selve prolapsen. Arvæv vil forringe bevægeligheden i området og i nogle tilfælde forhindre blodgennemstrømningen til og fra ryggen. Symptomer der understøtter en operation er; smerter i begge ben, smerter i begge ben der ikke kan lindres uanset stilling og aktivitet​, manglende kontrol over vandledning og vandafgang, manglende kontakt til musklerne i benene (dropfod eller platfod), fald og svigt af benet.

Bestil en online tid her

Sygemelding efter en diskusprolaps?

Diskusprolaps er en af de hyppigste årsager til sygemelding fra arbejdsmarkedet og førtidspension i Danmark. Hvis arbejdspladsen forværrer diskusprolaps symptomer eller gør at prolapsen ikke får ro til at hele så skal en sygemelding komme på tale. De bedste forhold til at diskusprolapsen kan hele er variation i arbejsstillinger, aktivitet og ro.​

​​Hvad kan du gøre ved en diskusprolaps? - gode råd for diskusprolaps

Moderat aktivitet godt for diskusprolaps​

- Hold dig aktiv, men ikke lave for vilde vægtbærende aktiviteter såsom løb, hop m.m.

Skift arbejdsstillinger afhjælper diskusprolaps

- Hvis du har et stillesiddende arbejde, så brug hævesænke bord flittigt og/eller hold pauser fra at sidde stille.

Kost kan lindre diskusprolaps smerter

- Hold dig fra de madvarer der er hårde for din mave, der giver dig oppustethed eller forstoppelse.

Øg bevægeligheden og få det bedre

- Lav smidighed - og udstræknings øvelser for brystkassen, benene og lette øvelser for selve ryggen/lænden.

Bestil en online tid her

Forskellige former for diskusprolaps - Aarhus Osteopati

​Diskusprolaps i lænden, diskusprolaps i ryggen, udposning diskus i lænden, udposning diskus i ryggen, diskus protrusion, spinalstenose, diskusprolaps med afklemning af nerve, diskusprolaps med udstråling i ben, diskusprolaps med udstråling i balle, iskias. Der findes et hav af betegnelser for diskusprolaps.

Behandling af diskusprolaps

Osteopatisk tilgang til diskusprolaps i lænden - Aarhus Osteopati - osteopati og fysioterapi

At finde og optimere de områder lænden måtte kompensere for, så diskusprolapsen får ro til at hele. At optimere blodomløbet i området omkring prolapsen. Behandling af hjerte, lunger, brystkasse, åndedrætsmuskel, lever, tarme og venstre nyrer er vigtig. At sørge for optimal funktion og bevægelighed omkring nederste brysthvirvel og øverste lændehvirvel, da dette område er afgørende for blodgennemstrømningen. At optimere funktion og bevægelighed af selve lændehvirvlen svarende til diskusprolapsen. At optimere immunsystem, kost og levemåde samt at behandle binyrerne.

Diskusprolaps i lænden har ofte brug for fysioterapeutisk genoptræning for, at styrke og stabilitetstræne muskulatur og bindevæv. Læs mere om fysioterapi for diskusprolaps Aarhus her. Læs mere om fysioterapi for diskusprolaps København her. Læs mere om fysioterapi for diskusprolaps Vejle her.

Specialister i diagnosticering og behandling af årsager til diskusprolaps

I Aarhus Osteopati finder du behandlere med mange års ekspertise indenfor ​udredning og behandling af årsager til diskusprolaps. Vi har et tværfagligt team bestående af osteopater, fysioterapeuter, massører, akupunktører m.m.  Klinikken er medlem af De danske Osteopater og Styrelsen for Patientsikkerhed hvilket er din sikkerhed for sikker og kompetent behandling.

Bestil en ti​d her

Genoptræning af diskusprolaps

Efter en aktuel diskusprolaps eller udposning af diskus er der altid nødvendigt med en form for træning eller genoptræning. Den inflammatoriske proces der foregår under en prolaps vil ændre og forringe stabilitet og styrkeforholdene omkring rygsøjlen. De indre stabiliserende muskler som multifidi musklerne, rotatores musklerne​ og erector spinae musklen er meget følsomme overfor ændret tryk i området. 

Du kan læse om specialist / ekspert indenfor genoptræning af diskusprolaps her.

Gøde øvelser for diskusprolaps

Nedenstående øvelser er øvelser for smidighed, stabilitet og mobilitet af områder omkring diskusprolaps. Det der er vigtig at træner når det handler om diskusprolaps er netop ovenstående men ligeledes de samme faktorer i bækkenet og hoften, idet disse områder er en enhed sammen med lænden.

Styrkeøvelser for diskusprolaps​

​I videoen nedenunder vises effektive øvelser for styrken af ryggen.

Stabilitetsøvelser for diskusprolaps

​Stabilitetsøvelser for diskusprolaps aktiverer den neurologiske forbindelse mellem kroppens stillingssans fra de dybe stabiliserende muskler i ryggen og hjernen. I videoen nedenunder kan du se effektive stabilitetsøveler for diskusprolaps.

Bestil en online tid her

Mobilitetsøvelser diskusprolaps - McKenzie øvelser diskusprolaps

​Der er høj evidens der påpeger at mckenzie bagudbøjning øvelser kan være effektive for udposning af diskus eller aktuel diskusprolaps. McKenzie øvelser mekanisk presser udposningen eller prolapsen på plads og/eller væk fra de klemte nerver i ryggen.

Bestil en online tid her

Hvad er en diskusprolaps og hvordan behandler vi en diskusprolaps?​

I videoen nedenunder fortæller Aarhus Osteopati´s ekspert indenfor diskusprolaps om årsager til diskusprolaps, hvad en diskusprolaps er og hvordan vi som fysioterapeuter og osteopater behandler diskusprolaps.​

Bestil en online tid her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev​

Udfyld formularen herunder og hold dig løbende opdateret.​

Eller kontakt os herunder

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

AArhus Osteopati

CVR: 33532628

Adresse

Aarhus Sundhedscenter

Dalgas Avenue 2E, 1. sal

8000 Aarhus C

* indgang til højre for Fitness World

Tidsbestilling

Åbningstider

Mandag​

7:00 - 20:00​

Tirsdag​

7:00 - 20:00​

Onsdag​

7:00 - 20:00​

Torsdag​

7:00 - 20:00​

Fredag​

7:00 - 20:00​