Hvad er gigt?
Gigt er en bred betegnelse, der dækker over mere end 100 forskellige sygdomme, som påvirker leddene og det omgivende væv. De mest almindelige former for gigt er slidgigt (osteoarthrose) og leddegigt (reumatoid arthritis). Slidgigt er karakteriseret ved nedbrydning af brusk i leddene på baggrund af vedvarende og ensformig belastning, mens leddegigt er en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet angriber leddenes synovium (slimhinder), hvilket medfører inflammation og deraf følgende skader, hvis sygdommen ikke behandles (Kilde: Gigtforeningen).
Symptomer og tegn på gigt
Symptomerne på gigt kan variere afhængigt af typen, men fælles for dem er:
- Ledsmerter og stivhed: Ofte værst om morgenen eller efter perioder med inaktivitet.
- Hævelse og rødme: Som udtryk for inflammation i leddet, især ved leddegigt.
- Begrænset bevægelighed: Nedsat bevægelighed i de berørte led på grund af smerter, stivhed og/eller skade.
- Træthed og generel utilpashed: Særligt ved inflammatoriske typer som reumatoid arthritis, kan patienter opleve generel træthed og sygdomsfølelse.
Læs mere om kroniske smerter her.
Gigt i hænder og fødder
Gigt i hænder og fødder kan være særligt invaliderende da disse led er afgørende for daglige aktiviteter og mobilitet. Leddegigt rammer ofte de små led i hænder og fødder, hvilket kan føre til deformiteter og betydelig nedsat funktion.
Typiske symptomer på gigt i hænder eller fødder inkluderer:
- Smerter og hævelse i fingerleddene eller tåleddene.
- Stivhed, især om morgenen eller efter perioder med inaktivitet.
- Begrænset bevægelighed og tab af grebsstyrke i hænderne.
- Knuder eller deformiteter i led der kan føre til vanskeligheder med at gå eller bruge hænderne normalt.
Behandlingsmetoder for gigt i hænder og fødder omfatter medicinsk behandling som NSAID’er, DMARDs og biologiske lægemidler samt fysioterapi og ergoterapi for at bevare funktion og reducere smerte (Kilde: BioMed Central).
Stine fortæller om slidgigt
Forskellige typer gigt
Der er mange forskellige typer gigt, hver med sine egne karakteristika og behandlingsmetoder. Nogle af de mest almindelige typer inkluderer:
Slidgigt (Osteoarthrose)
Som tidligere nævnt er slidgigt den mest almindelige form for gigt, forårsaget af nedbrydning af brusk i leddene på baggrund af vedvarende og ensformig belastning af leddene. Symptomer inkluderer smerte, stivhed og tab af bevægelighed. Behandlingen omfatter bl.a. vægttab, fysioterapi og smertestillende medicin, f.eks. paracetamol og ibuprofen (NSAID).
Leddegigt (Reumatoid Arthritis)
En autoimmun sygdom, hvor immunsystemet angriber leddenes synovium (slimhinder), hvilket medføre inflammation der kan fører til skader i leddet. Symptomer inkluderer smerte, hævelse og stivhed. Behandlingen har til formål at beskytte leddene ved at hæmme immunsystemet. Det kan gøres vha. forskellige præparater, som er en specialistopgave. Præparaterne er eksempelvis de såkaldte DMARDs (Disease Modifying Antirheumatic drugs), Methrotrexat og Kortison. Efter indførsel af de nye lægemidler, er prognosen meget bedre i dag end tidligere.
Psoriasisarthrit
En type gigt der opstår hos nogle mennesker med psoriasis. Symptomer inkluderer ledsmerter, hævelse og hududslæt med rødme og skældannelse. Behandlingsmuligheder omfatter DMARDs, biologiske lægemidler samt cremer til behandling af psoriasisudslæt.
Urinsyregigt (Arthritis Urica)
Forårsaget af ophobning af urinsyrekrystaller i leddene, hvilket fører til pludselige anfald af smerte, rødme og hævelse typisk af et enkelt led og ofte i storetåens grundled (Podagra). Behandling inkluderer medicin til at reducere urinsyre samt antiinflammatoriske lægemidler.
Lupus (Systemisk Lupus Erythematosus)
En autoimmun sygdom der kan påvirke mange dele af kroppen herunder led, hud, nyrer og andre organer. Symptomerne varierer i forhold til hvilke dele af kroppen der er påvirket, men generelt inkludere det ledsmerter og hævelse, hududslæt og generel træthed. Nogle kan udvikle et karakteristisk sommerfugle-lignende udslæt i ansigtet. Behandling af sygdommen involverer immundæmpende medicin og antiinflammatoriske lægemidler.
Kilde: MinMedicin
Ny forskning og behandlingsmuligheder
Forskning i gigt har ført til mange nye behandlingsmuligheder. For reumatoid arthritis har biologiske lægemidler og målrettede syntetiske DMARDs (tsDMARDs) revolutioneret behandlingen. En undersøgelse fra KURAMA-kohorten viste, at patienter der blev behandlet med disse lægemidler, havde betydeligt lavere sygdomsaktivitet og forbedret funktionalitet over en periode på 10 år (Kilde: BioMed Central).
En anden banebrydende undersøgelse har identificeret 13-serie resolviner (RvTs) som en potentiel ny behandlingsmulighed for inflammation og kardiovaskulære komplikationer ved reumatoid arthritis. Disse molekyler kan reducere inflammation ved at reprogrammere makrofager, hvilket kan forbedre blodkarfunktionen og reducere risikoen for aterosklerose (Kilde: MedXpress).
For slidgigt peger ny forskning fra University of Adelaide på, at tilstanden måske kan behandles og endda reverseres. Forskerne har fundet, at specifikke molekyler kan stimulere regenerering af brusk, hvilket åbner døren for nye terapeutiske muligheder (SciTechDaily).
Osteopatisk behandling af gigt
Osteopatisk behandling tilbyder en holistisk tilgang til håndtering af gigt. Osteopater bruger manuel manipulation til at forbedre ledfunktionen, reducere smerter og øge mobiliteten. Behandlingen kan således hjælpe med at lindre symptomerne på gigt ved, at:
- Forbedre blodcirkulationen: Øget blodgennemstrømning til de berørte led kan reducere inflammation og smerte.
- Lindre muskelspændinger: Manuel terapi kan hjælpe med at reducere muskelsmerter omkring de berørte led, hvilket kan forbedre bevægeligheden.
- Støtte immunsystemet: Ved at fremme en bedre kropsfunktion kan osteopatisk behandling bidrage til at regulere immunsystemets respons og reducere autoimmun aktivitet.
Osteopati kan dermed være en værdifuld del af en integreret behandlingsplan for patienter med gigt i kombination med konventionelle medicinske behandlinger og livsstilsændringer.
Hos Aarhus Osteopati er vi altid her for at vejlede og hjælpe dig – også i forhold til forskellige livsstilsændringer hvilket vi bl.a. kan kigge nærmere på gennem Funktionel Medicin.
Brug for hjælp? Book tid i dag!