Langvarige symptomer efter piskesmæld
Nogle af de ulykkesramte udvikler langvarige symptomer. Selvom de fysiske tegn og symptomerne på den oprindelige skade aftager, kan kompenserende dysfunktionelle mønstre udvikles sekundært til de funktionelle problemer der er tilbage i kroppen.
Således har undersøgelser vist et ændret blod-flow i hjernen i de områder der fortolker smertestimuli, samt bearbejder sanseindtryk fra kroppen. Man ved at der opstår fedtinfiltrationer i de dybe nakkemuskler efter et piskesmæld, der også er til stede hos personer med kroniske symptomer.
Udviklingen af disse infiltrationer relateres bl.a. til forekomsten af inflammation i kroppen, der også spiller en stor rolle i udviklingen af piskesmælds associerede symptomer. Forandringerne i muskulaturen samt den ændrede bearbejdning i hjernen, kan føre til ændringer i musklernes funktion og leddenes stilling samt påvirke samarbejdet mellem syn og balance- og bevægelsessansen, hvilket igen kan give smerter, ændret balance, svimmelhed mm.
Piskesmæld efter fald
Men piskesmæld kan også opstå efter et fald, et slag til hovedet, styrt på rulleskøjter, fald fra hest ellert et uheld på cyklen. Mekanismen er her næsten den samme. Du falder og tager fra, hovedet fortsætter bevægelsen pga sin relativt høje vægt, udover nakkens fysiologiske grænse, hvorved skaden sker på ledbånd, muskler, knogler og andet væv der strækkes eller komprimeres. Og igen her forværres skaden ved at muskulaturen forsøger at holde igen. Symptomerne opstår ikke nødvendigvis lige efter uheldet, men kan bygge sig op over nogle dage.
Bestil tid her
Senfølger efter piskesmæld
Symptomerne ved et piskesmæld, vil for de flestes vedkommende, gå over af sig selv fra få dage til et par måneder efter skaden. Kun nogle få procent vil få varige mén og udvikle et egentligt whiplash-syndrom. Disse symptomer kan være hovedpine og nakkesmerter, nedsat bevægelighed i nakken, snurren i eller svækkelse af armene, smerter i lænderyggen, træthed og søvnproblemer, svimmelhed og nedsat balance, tinnitus, svækkelse af hukommelse og koncentration.
Der kan desuden opstå følelsesmæssige forandringer hos den ulykkesramte som kan skyldes PTSD (post traumatisk stress syndrom), at skulle håndtere smerterne eller bekymringer der følger med, så som økonomiske bekymringer, retssager, relationen til familie og nære bekendte og at skulle forholde sig til, at andre også kan være blevet alvorligt skadede ved uheldet (Whiplashguiden.dk).
Piskesmæld efter bilulykke
De fleste associerer et piskesmæld med en bilulykke og det er nok også her man ser de fleste skader. Mekanismen bag skaden er at hovedet med stor kraft bliver ført i en retning f.eks. bagud ved påkørslen og derefter modsat, frem pga decelerationen og forværres ofte af at muskulaturen forsøger at holde igen og føre hovedet tilbage til normalstillingen. Skaden kan opstå allerede ved en meget lav hastighed.
Sundhedsstyrelsen estimerer at 5000-6000 danskere årligt bliver ramt af piskesmæld som følge af traffikuheld.