Vi behandler
Kramper
Lær mere om kramper og behandlingen deraf
Hvad er kramper?
De fleste mennesker kender det at få en forbigående krampe i en eller flere muskler. Kramper er ufrivillige muskelsammentrækninger, der kan opstå pludseligt og medføre forskellige symptomer, herunder rykkende bevægelser, smerter og ubehag.
Baggrunden for kramper er kompleks og kan være forbundet med en række forskellige årsager, både fysiske og neurologiske.
Spring til afsnit [Vis]
Årsager til muskelkramper
Der er en potentiel relation mellem muskelkramper og mineralmangel samt mangel på væskeindtag.
En af de mest almindelige årsager til kramper er sport og fysisk aktivitet – her kan dehydrering og elektrolytubalance være en årsag.
Under intense træningspas eller konkurrencer kan kroppen miste store mængder væske og elektrolytter gennem sved. Dette kan resultere i ubalance i kroppens mineraler, især natrium, kalium og magnesium, hvilket øger risikoen for muskelkramper (Kilde: Sundhed.dk).
Mangel og ubalancer på nogle af de nævnte mineraler grundet kostsammensætning kan også være en direkte årsag til udvikling af gentagne problemer med kramper.
Desuden kan kramper også være forbundet med overanstrengelse og muskeltræthed. Når muskler bliver overbelastede og ikke får tilstrækkelig hvile eller restitution eksempelvis grundet uoptimal blodgennemstrømning.
Kroniske muskelkramper: Årsager og behandling
I nogle tilfælde kan gentagne eller vedvarende kramper være et tegn på underliggende sundhedsproblemer, såsom elektrolytbalanceforstyrrelser eller neurologiske lidelser.
Dårlig blod til- og fraførsel kan også være udløsende faktorer for kramper. Behandlingen af kramper afhænger af den underliggende årsag og kan omfatte manuel osteopatisk behandling.
Forskel mellem muskelkramper og muskelforstrækninger
En muskelforstrækning er en mere eller mindre omfattende strukturel skade af bindevævet og/eller muskelfiber(ne) af en muskel som regel i forbindelse med en kraftanstrengelse. Eksempelvis løb, hop eller lignende.
Hvorimod muskelkramper er en ufrivillig spænding/sammentrækning af en muskel og dermed ikke en strukturel skade.
Effektive øvelser til genoptræning efter skader
Sportsgrene og aktiviteter med høj risiko for kramper
Alt sport som involverer gentagne, hurtige og/eller kraftfulde sammentrækninger af muskulatur over tid kan give kramper. Det er især grene som kræver mange gentagne sammentrækninger som eksempelvis løb, eller sportsgrene som indebærer meget løb.
Det er en myte, at det kun er aktivitet, der kan give kramper, da det også kan opstå i hvile – fx når vi sover.
(Kilde: Netdoktor)
Sådan håndterer du muskelkramper
Forebyggelse af muskelkramper
Indtagelse af elektrolytter, kulhydrater og væske ifm. længevarende fysisk aktivitet kan eventuelt være med til at forebygge/udskyde indtrædelsen af kramper.
Førstehjælp ved akutte muskelkramper
Passiv positionering af musklen i så afslappet position som muligt som muligt samt indtagelse af væske og elektrolytter.
Kramper og osteopati
Målet med osteopatisk behandling er altid at komme problematikkerne, i dette eksempel, kramperne til livs, eller som minimum at reducere hyppigheden og sværhedsgraden af dem.
Osteopaten kan teste, vurdere og behandle muskulære og/eller nerve-ubalancer med manuelle teknikker (dvs. med hænderne) og være med til at forbedrer nerveforbindelsen eller øge blodgennemstrømningen og dermed muligheden for levere iltet blod til de ramte muskler, og hjælpe med at få det venøse blod tilbage til hjerte/lungesystemet igen.
Osteopaten kan også være behjælpelig med øvelser og gode råd ift. hvad du selv kan gøre for at komme problemet til livs. Da baggrunden for, hvad der fremprovokerer kramperne hos individet kan variere meget, vil osteopaten altid lave en grundig undersøgelse og vurdering af dig og tilpasse behandlingen så den giver mening i dit specifikke tilfælde.
Se hvordan vi kan hjælpe gennem de behandlinger, vi tilbyder her.